Wagenpark

Voorstelling van het wagenpark. Brandweer Post Zottegem beschikt over 14 voertuigen. De voorpost van Zottegem beschikt over 3 voertuigen. Hier vind je een opsomming van alle wagens in ons wagenpark

Hoofdpost

Halfzware autopomp Mercedes

Roepnaam: "AP1 Zottegem"

Deze halfzware autopomp werd geleverd in 2008 en aangekocht met subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken ten belope van 75%. De wagen werd gebouwd door de firma Vanassche uit Harelbeke.

De autopomp Mercedes wordt ingezet in de eerste uitruk bij alle oproepen voor brand.

Deze Mercedes van het type 1428F wordt aangedreven door een 6-cilinder met 205kW vermogen.

De kabine biedt plaats aan 7 brandweermannen, waarbij 4 zitplaatsen voorzien zijn van een adembeschermingsuitrusting.

De vaste brandweeruitrusting bestaat uit een kunststoffen watertank met inhoud van 2500 liter, een Klasse A blusschuiminstallatie met vaste tank van 28L, 6 materieelkasten afgesloten met rolluiken en een pompkast achteraan. De brandweerpomp van het merk Ziegler FP16/8-HH heeft een maximum lagedruk debiet van 2000 liter per minuut bij een druk van 10 bar en een maximum hogedruk debiet van 250 liter per minuut bij een druk van 40 bar.Gezien zijn inzet bij brand bestaat de uitrusting uit typisch brandbestrijdingsmateriaal waaronder diverse brandweerspuiten, -slangen, 2 hogedruklansen op elektrische haspel (2 x 80m), een overdruk ventilator en blusschuim installatie. Een stroomaggregaat voor stroomvoorziening van de uitschuifbare lichtmast en de mobiele lichtmasten, behoort eveneens tot de uitrusting. Uiteraard is nog heel wat ander klein brandbestrijdingsmaterieel aanwezig.

 

Multifunctionele halfzware autopomp Mercedes

Roepnaam: "AP2 Zottegem"

Deze multifunctionele halfzware autopomp werd geleverd in 2011 en aangekocht met subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken ten belope van 75%.

De autopomp Mercedes wordt ingezet in de eerste uitruk bij technische interventies (verkeersongevallen, reddingen, interventies gevaarlijke stoffen, opruimen wegdek, etc).Ze doet eveneens dienst als 2e uitruk bij brand.

Deze Mercedes van het type 1329F wordt aangedreven door een 6-cilinder met 210kW vermogen (Euronorm 5).

De kabine biedt plaats aan 7 brandweermannen, waarbij 4 zitplaatsen voorzien zijn van een adembeschermingsuitrusting.

De vaste brandweeruitrusting bestaat uit een kunststoffen watertank met inhoud van 2500 liter, een Klasse A blusschuiminstallatie met vaste tank van 100L, een klasse B schuimtank van 200L, 6 materieelkasten afgesloten met rolluiken en een pompkast achteraan.

De lagedrukpomp is van het merk Ziegler FPN10-200 16/8-HH en heeft een maximum debiet van 2000 liter per minuut bij een druk van 10 bar, de hogedrukpomp is van het type FPH40-250 en een maximum debiet van 250 liter per minuut bij een druk van 40 bar. 

Gezien zijn inzet bij technische hulpverleningsopdrachten bestaat de uitrusting uit typisch reddingsmateriaal zoals draagbare units, spreider, schaar, vijzels, powershores,...

 

halfzware autopomp Renault

Roepnaam "AP3 Zottegem"

Deze autopomp is geleverd in 1985 door het ministerie van Binnenlandse Zaken en werd gebouwd door Rosenbauer Belgium.

De autopomp maakt deel uit van de 3e uitruk bij oproepen voor brand. Tevens wordt deze wagen ingezet bij preventieve opdrachten.

Deze Renault van het type S 170 heeft een laadvermogen van 13 ton en wordt aangedreven door een 6 cilinder dieselmotor met cilinderinhoud van 5490 cc,die een vermogen van 170 pk ontwikkeld.

Ook hier is een automatische versnellingsbak Allison ingebouwd. De kabine biedt plaats aan 7 brandweermannen en is eveneens uitgerust met 4 adembeschermingstoestellen.

De autopomp Renault heeft eveneens een kunststoffen watertank met een inhoud van 2200 liter, 4 zijdelingse materieelkasten en een pompkast achteraan. De brandweerpomp is een Rosenbauer pomp type R 280, met een maximum LD debiet van 2800 liter per minuut bij een druk van 7 bar en een maximum HD debiet van 300 liter bij 30 bar. Deze Rosenbauer pomp is voorzien van een schuim-voormeng installatie.

 

Elevator Bronto

Roepnaam "Elevator Zottegem"

De elevator werd geleverd in 2006 en is aangekocht door het stadsbestuur. Hij werd gebouwd door de Belgische firma Vanassche uit Harelbeke. De elevatorarm is van Finse makelij. De elevator wordt ingezet bij de eerste uitruk voor brand. Ook wordt regelmatig assistentie gegeven aan de medische hulpdiensten bij het horizontaal evacueren van patiënten uit hun woning of appartement. Ook bij stormweer bewijst de elevator zijn nut.

De elevator is gebouwd op een Mercedes Econic chassis type 2628 LL 6x2*4 met een 6 cilinder dieselmotor (330pK). De kabine biedt plaats aan 3 brandweermannen.

De elevatortoren heeft een maximum werkhoogte van 36 meter en een reikwijdte van 22m. De toren kan 360° draaien rond zijn as. De kooi kan tot 5,5 meter onder het steunvlak gaan. Op de elevatorkooi is een waterkanon gemonteerd met debiet van 3800 liter per minuut bij 8 bar . Het draagvermogen van de kooi bedraagt 400 kg of het gewicht van 4 personen + materieel.

 

Tankwagen Scania

Roepnaam "Tankwagen Zottegem"

Deze eerste tankwagen van de brandweer Zottegem werd in dienst genomen in 1998. Hij werd aangekocht door het stadsbestuur van Zottegem en volledig met eigen middelen gefinancierd. De tankwagen is gebouwd door de firma Vanassche.

De tankwagen wordt vanzelfsprekend ingezet bij oproepen, brand en waterbevoorrading voor de autopompen. Daarnaast kan de tankwagen ook ingezet worden voor waterleveringen en reinigen van het wegdek.

De tankwagen is gebouwd op een Scania chassis type P94G met laadvermogen van 28,5 ton. De 6 cilinder dieselmotor heeft een cilinderinhoud van 9600 cc en een vermogen van 310 pk. De wagen heeft een 2 x 6 aandrijving en de dubbele achterbrug heeft een meesturende achteras. Deze laat toe de meer dan 9 meter lange wagen soepel te besturen in smalle straten. Ook hier vinden we een automatische versnellingsbak van het type Allison met ingebouwde “power” stand. De kabine biedt plaats aan 3 brandweermannen.

De brandweeropbouw bestaat uit een polyester tank met 2 compartimenten nl. een voor 14000 liter water en een compartiment voor 1000 liter schuimproduct. Tussen tank en kabine bevindt zich een materieelkast, achter de tank is de pompkast met 2 kleine zijdelingse materieelkasten geplaatst. Tussen de assen is langs de linkse zijde een bergkast gebouwd ten behoeve van de zuigleidingen.

De brandweerpomp is van het merk Ziegler type FP48/8 en heeft een capaciteit van 4800 liter per minuut bij een druk van 8 bar.

De uitrusting bestaat uit een draagbare Ziegler pomp 15/8, een ledigingspomp, een stroomaggregaat en een waterkanon (monitor). De monitor is van het type Vector 5000 en heeft een regelbaar debiet van 600 tot 5000 liter per minuut. Deze monitor kan ook vast gemonteerd worden op een stijgleiding op het dak van de pompkast.

 

Commandowagen

Roepnaam "Commandowagen Zottegem"

De commandowagen is aangekocht door stad Zottegem en werd in dienst genomen in 1998.

De commandowagen wordt gebruikt door de officier met wacht om zich te verplaatsen naar de interventies.

Deze Citroën Evasion heeft een benzinemotor 2 liter injectie en biedt plaats aan 5 personen.

De wagen is uitgerust met mobiele radio, gsm en een omroepinstallatie. Beide zetels vooraan kunnen 180° draaien om als commandopost op de interventie (CP-OPS) te kunnen fungeren.

In de kofferruimte zit een uitschuifbare materieelkast waarin o.a. een gasdetectie- en explosiemeter, een CO meter, 2 snelblussers en een adembeschermingstoestel opgeborgen zijn. Ook bevinden er zich tal van plannen van o.a. het waterbedelingsnet en de aardgasleidingen naast de dossiers rampenplannen.

 

Signalisatiewagen Mercedes

Roepnaam "Signalisatiewagen Zottegem"

Het signalistaiewagen is een bestelwagen Renault type Master met een cilinderinhoud van 2300 cm3 en halfautomatische gangwissel. Voorzien van 3 zitplaatsen (1 autogeleider, 1 bevelvoerder en 1 manschap), achteruitrijcamera, verkeerskegels, signalisatielampen, verkeerslinten, automatisch opblaasbare Zieglertent (om bij slecht weer over de werkplek te plaatsen), vouwscherm (6 m x 1,5 m) en een opklapbare signalisatiebalk die de weggebruiker adviseert over eventuele uitwijkrichting of wegversperring.

 

De signalisatiewagen werd voorheen ingezet als snelle hulpwagen. Met de komst van AP2 (in 2011) werd de functie van deze wagen herzien en wordt hij voortaan ingezet als signalisatiewagen. De wagen werd geleverd in 1996 en uitgerust door de firma Vanassche. In 1999 werd hij omgebouwd teneinde 5 personen te kunnen vervoeren en heel wat bijkomend materieel te bergen.

De signalisatiewagen wordt ingezet bij verkeersongevallen voor beveiligen van de interventieploegen.

De Mercedes Sprinter van het type 312D heeft een 5 cilinder dieselmotor met cilinderinhoud van 3000cc en is uitgerust met een automatische versnellingsbak.

De verhoogde en verlengde laadruimte biedt plaats aan 5 brandweermannen en een heel gamma van signalisatiematerieel.

 

-->

Materieelwagen Renault

Roepnaam "Materieelwagen Zottegem"

Deze wagen werd geleverd in 1992 en gebouwd door de firma Vanassche. Aanvankelijk werd hij door de brandweermannen zelf ingericht en uitgerust. In 1999 werd de inrichting volledig herzien door de constructeur en kwam er bijkomende uitrusting in.

De materieelwagen wordt ingezet bij diverse oproepen om logistieke steun te verlenen aan de eerst uitgerukte wagens. Bij brand zal dit steeds zijn met aanhangwagen met pomp. Specifiek wordt de wagen ook uitgestuurd bij wateroverlast.

De Renault is van het type M 160, heeft een 6 cilinder dieselmotor en is voorzien van een automatische gangwissel. Het chassis heeft een laadvermogen van 11 ton en de kabine biedt plaats aan 7 manschappen. Ook hier zijn 4 zitplaatsen uitgerust met adembeschermingstoestellen.

De opbouw bestaat uit 6 materiaalkasten die voorzien zijn van uittreklades teneinde het materieel optimaal toegankelijk te maken.
Tot de uitrusting behoren o.a. 2 stroomaggregaten, 4 schijnwerpers, een verlichtingsmast, een ledigingspomp, een dompelpomp, een turbex rookzuiger, stutmateriaal, een voorraad slangen, enz.

Ook herbergt deze wagen materieel voor inzet bij milieuverontreiniging en ongevallen met gevaarlijke stoffen. Hierbij horen ook twee “splash”pakken die de manschappen moeten beschermen voor inzet bij gevaarlijke vloeistoffen.

Eind 2012 wordt deze wagen heringericht als ondersteuningswagen voor het IGS-team en het RED-team.

 

Haakarmvoertuig met kraan

Roepnaam "Haakarm 1 Zottegem"

Deze containerwagen werd geleverd in 2011 en gebouwd door de firma Appelmans. Deze werd aangekocht met staatssubsidies.

De wagen is voorzien van een containersysteem met een laadcapaciteit van 12T. Containers tot een lengte van 6,4m kunnen hiermee vervoerd worden.

Verder is er ook een kraan met hydraulische windas voorzien voor hefwerkzaamheden op de plaats van interventie. De kraan heeft een capaciteit van 11,9Tm en een maximaal bereik van 10,6m.

 

Haakarmvoertuig

Roepnaam "Haakarm 2 Zottegem"

Deze containerwagen werd geleverd in 2011 en gebouwd door de firma Appelmans. Deze werd aangekocht door de brandweerzone Vlaamse Ardennen.

De wagen is voorzien van een containersysteem met een laadcapaciteit van 14T.

Containers tot een lengte van 6,4m kunnen hiermee vervoerd worden.

 

Personeelscombi

Roepnaam "Combi 1 Zottegem"

Deze combi werd aangekocht in 2002.

Hij wordt gebruikt voor personeelsvervoer bij interventies, oefeningen, opleidingen enz. In de zomerperiode wordt de combi gebruikt door de ploegen wespenverdelging. Ook wordt deze wagen gebruikt voor talrijke dienstorders.

De combi is van het type Citroën Jumper met verhoogd dak en verlengd chassis. Hij beschikt over een 2.8 liter HDI dieselmotor.

In het voertuig kunnen 9 personen plaatsnemen en is achteraan een moduleerbare laadruimte. De wagen is uitgerust met een trekhaak voor aanhangwagen.

 

Personeelscombi

Roepnaam "Combi 2"

Deze combi werd aangekocht in 2007.

Hij wordt gebruikt voor personeelsvervoer bij interventies, oefeningen, opleidingen enz. In de zomerperiode kan de combi gebruikt door de ploegen wespenverdelging. Ook wordt deze wagen gebruikt voor talrijke dienstorders.

De combi is van het type Citroën Jumper en beschikt over een 2.8 liter HDI dieselmotor.

In het voertuig kunnen 6 personen plaatsnemen en er is achteraan een moduleerbare laadruimte. De wagen is uitgerust met een trekhaak voor aanhangwagen.

 

Materiaalcontainer - puincontainer - waterbuffercontainer

Naast voertuigen beschikt de brandweer ook over enkele containers. Zo werd recent een materiaalcontainer (als vervanging voor de materieelwagen) en een puincontainer (voor vervoer zandzakken, etc) aangekocht.

De brandweerzone Vlaamse Ardennen investeerde in een waterbuffercontainer die in de kazerne van Zottegem gestald staat. Deze waterbuffer wordt gebruikt bij grootschalige branden waar er een hoge nood aan water is. Via een watertrein (= diverse tankwagens) wordt deze buffer dan opgevuld zodat een continue afname mogelijk is. De totale capaciteit van deze buffer bedraagt 32000L.

 

Aanhangwagens

Bij watertransport wordt gebruik gemaakt van motorpompen die gemonteerd staan op een aanhangwagen. Deze pompen worden zo opgesteld dat water over een langer traject kan getransporteerd worden.

Brandweer Zottegem beschikt over 2 aanhangwagens met Zieglerpomp.

Naast motorpompen beschikt de brandweer ook over een rubberboot op aanhangwagen.

 

Voorpost

Halfzware autpomp Mercedes

Roepnaam "AP1 Sint-Lievens-Houtem"

Deze halfzware autopomp werd geleverd in 1996 en aangekocht met subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken ten belope van 75%. De wagen werd gebouwd door de firma Vanassche uit Harelbeke.

De autopomp Mercedes wordt ingezet in de eerste uitruk bij alle oproepen voor brand, gas en incidenten gevaarlijke stoffen.

Deze Mercedes van het type F1124 is een door het merk speciaal gebouwd chassis voor brandweerwagens, vandaar de letter F (fire). Het cijfer 11 staat voor het laadvermogen van 11 ton en 24 verwijst naar het vermogen van de motor nl. 240 pk, ontwikkelt door een 6 cilinder dieselmotor met cilinderinhoud van 5958 cc. De 4x2 aandrijving wordt beheerst door een volautomatische versnellingsbak type Allison met elektronische sturing.

De kabine biedt plaats aan 7 brandweermannen, waarbij 5 zitplaatsen voorzien zijn van een adembeschermingsuitrusting.

De vaste brandweeruitrusting bestaat uit een kunststoffen watertank met inhoud van 2200 liter, 6 materieelkasten afgesloten met rolluiken en een pompkast achteraan. De brandweerpomp van het merk Ziegler FP16/8-HH heeft een maximum lagedruk debiet van 2500 liter per minuut bij een druk van 7 bar en een maximum hogedruk debiet van 350 liter per minuut bij een druk van 30 bar.

Gezien zijn inzet bij brand bestaat de uitrusting uit typisch brandbestrijdingsmateriaal waaronder diverse brandweerspuiten, -slangen, 2 hogedruklansen op elektrische haspel (2 x 80m), een overdruk ventilator en blusschuim installatie. Een stroomaggregaat voor stroomvoorziening van de uitschuifbare lichtmast en de mobiele lichtmasten, behoort eveneens tot de uitrusting. Uiteraard is nog heel wat ander klein brandbestrijdingsmaterieel aanwezig.
Dit voertuig werd in 2011 heringericht door het personeel van de voorpost.

 

Multifunctionele lichte autpomp Mercedes

Roepnaam "AP2 Sint-Lievens-Houtem"

Deze wagen kwam in dienst in 2000 en werd via het ministerie van Binnenlandse Zaken geleverd. Ook deze autopomp is van de hand van de firma Vanassche.

Deze autopomp rukt uit bij technische interventies.

De autopomp is gebouwd op een Mercedes type Atego 917. Hij heeft een laadvermogen van 9,5 ton en de 4 cilinder dieselmotor met cilinderinhoud van 4250cc ontwikkelt een vermogen van 170 pk. Ook bij deze Mercedes vinden we de automatische versnellingsbak Allison met tip-toets bediening. De kabine biedt plaats aan 7 brandweermannen, 5 plaatsen zijn voorzien van adembeschermingstoestellen.

De brandweeropbouw is identiek aan de halfzware autopompen. De kunststoffen watertank bevat echter slechts 1000 liter water. De Ziegler brandweerpomp type FP8/8 heeft een maximum LD debiet van 1800 liter per minuut bij een druk van 8 bar en een maximum HD debiet van 250 liter bij een druk van 40 bar.

Gezien zijn inzet bij diverse oproepen heeft deze autopomp een polyvalente uitrusting. De brandbestrijdingsuitrusting en het reddingsmaterieel vormen de belangrijkste groep. Ook een ledigingspomp en een dompelpomp behoren tot de uitrusting.

 

Personeelscombi

Roepnaam "Combi Sint-Lievens-Houtem"

Deze combi werd aangekocht in 2010.

Hij wordt gebruikt voor personeelsvervoer bij interventies, oefeningen, opleidingen enz. In de zomerperiode kan de combi gebruikt door de ploegen wespenverdelging. Ook wordt deze wagen gebruikt voor talrijke dienstorders.

De combi is van het type Peugeot Boxer en beschikt over een 2.8 liter HDI dieselmotor.

In het voertuig kunnen 6 personen plaatsnemen en er is achteraan een moduleerbare laadruimte.

Quicklinks

Laatste interventie

Schouwbrand
16/02/2018 18:37
Velzeke-Ruddershove

Lees meer...

Facebook

 

 

Twitter

 

  Post Zottegem  Post St-Lievens-Houtem  Openingsuren:   Ma: 8:00-12:00 12:30-15:00 Email lokaal:   Info
  Meengracht 2 Keiberg 24a   Di: 8:00-12:00 12:30-15:30   Webmaster
  9620 Zottegem 9520 Sint-Lievens-Houtem   Wo: 8:00-12:00 12:30-16:30    
  Tel: 09/364.64.00     Do: 8:00-12:00 12:30-15:30  Email zonaal: Info 
  Fax: 09/364.64.09     Vr: 8:00-12:00 12:30-16:00   Communicatie 
              Zonecommandant